Reklama

Koncepcja nowego basenu przyszkolnego w Bydgoszczy

bydgoszcz-025

W Bydgoszczy powstaje wielofunkcyjny obiekt sportowy przy Zespole Szkół nr 28. Będzie to przestrzeń, która stanie się istotną częścią szkoły oraz atrakcją dla dzielnicy Fordon, miejsce otwarte dla uczniów, młodych ludzi czy rodzin z dziećmi.

Budynek basenu

Projekt pracowni Metropolis zakłada umożliwienie jednoczesnego korzystania z funkcji sportowych i wodnych przy bezkolizyjnej komunikacji pomiędzy projektowaną halą widowiskowo-sportową a istniejącą szkołą. Inspiracją w czasie tworzenia koncepcji były proste i funkcjonalne baseny w Holandii – jasne wnętrza, pełne ciekawych rozwiązań, gdzie używa się naturalnych materiałów takich jak drewno.

Budynek projektowany jest w formie podłużnej spójnej bryły, jako czysta forma, która ma za zadanie nie konkurować z zaistniałą zabudową i harmonijnie wpisać się w kontekst. Elewacje będą stonowane i pozbawione zbędnych dekoracji. Podstawowym założeniem architektury była prostota, która wskazuje na przyszłość, ale ma swoje odniesienie do zastanej mieszanki sąsiednich budynków o różnych kolorach i stylach. W ten sposób można wprowadzić pływalnie w XXI wiek. Ambicją projektantów było pokazanie, że nie zawsze muszą one być obiektami kolorowymi, krzyczącymi „rozrywka”.

Pływalnia będzie usytuowana równolegle do budynków Zespołu Szkół, jako jej przedłużenie. Główne wejście do strefy zwanej miejscem spotkań zlokalizowano na parterze, gdzie znajdują się kasy, punkt informacji, szatnia, winda, część widokowa na baseny oraz toalety ogólnodostępne. Foyer zaprojektowano jako dwukondygnacyjną przestrzeń. Tę strefę zaplanowano jako niezależną część, dostępną także poza godzinami funkcjonowania szkoły. W jej centralnej części zlokalizowano reprezentacyjne schody prowadzące do strefy siłowni, centrum fitness, administracji oraz widowni hali basenowej (na piętrze). Przestrzeń znajdująca się wokół schodów umożliwia dogodną komunikację bezpośrednio do dalszej części szkoły. Przebieralnie zlokalizowane są na parterze, na tym samym poziomie co hala basenowa. Natomiast na poziomie -1 zlokalizowane jest podbasenie, zaplecze techniczne i magazynowe.

Punktem wyjścia dla projektu pływalni była przejrzysta, otwarta hala basenowa. W jednej przestrzeni na 1000 m2 znajduje się: basen pływacki o długości 25 m, basen do nauki pływania, część rekreacyjna z licznymi atrakcjami, jacuzzi oraz kącik malucha składający się z płytkiego basenu. Założono, że dzieci w tym basenie będą przebywać pod okiem rodziców, dlatego w bezpośrednim sąsiedztwie znajduje się część odpoczynkowa z leżankami. Pomiędzy basenami, w drugiej części hali została zaprojektowana zjeżdżalnia rurowa o długości 50 m, dostosowana do potrzeb zarówno młodzieży, jak i mniejszych dzieci. Zjeżdżalnia będzie termoizolowana, w kolorze białym.

To połączenie funkcji tworzy wiele możliwości zabawy i nauki dla dzieci w różnym wieku. Natomiast brak podziału hali wpływa na bezpieczeństwo i ułatwia nadzór nad kąpiącymi się. Wnętrze jest zdominowane przez drewniane elementy, uzupełnione o naturalne, jasne kolory. Jasny kolor będzie używany, aby nadać wnętrzom współczesny wygląd i lekkość.

Dwupoziomowy kompleks został w całości dostosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych. 

WIĘCEJ W MAGAZYNIE „PŁYWALNIE I BASENY” NR 25

 

TEKST | Kamila Buczkowska
WIZUALIZACJE, IDEOGRAMY | Kamila Buczkowska, archiwum Biura Architektonicznego Metropolis