Reklama

Koncepcja rozbudowy basenu przy ul. Bażyńskich w Toruniu

torun-025

W sierpniu 2016 r wyłoniono zwycięski projekt modernizacji i rozbudowy basenu przy ul. Bażyńskich w Toruniu oraz zagospodarowanie okolicznego terenu. Autorem zwycięskiej pracy jest  biuro architektoniczne MD Polska sp. z o.o. ze Szczecina powstałe w 2004 roku pod kierownictwem Kamilli Podkalickiej. Trzon pracowni tworzy kadra doświadczonych architektów i inżynierów na czele z Robertem Dawidowskim – głównym projektantem prezentowanego obiektu oraz Dagmarą Adamy-Kołodziejską architekt pracującą w MD Polska od początku powstania pracowni. Biuro specjalizuje się w projektowaniu obiektów sportowych i jest autorem licznych, rozsianych po całej Polsce stadionów piłkarskich i lekkoatletycznych, hal widowiskowo-sportowych, obiektów użyteczności publicznej oraz wielu koncepcji architektoniczno-urbanistycznychnagradzanych w konkursach.  Celem opracowania konkursowego było wskazanie najlepszego rozwiązania urbanistyczno-architektonicznego dla rozbudowy istniejącego budynku basenu zarówno pod względem funkcji, jak i formy. Teren, na którym zlokalizowany jest budynek, posiada stosunkowo duży potencjał, pozwalający na stworzenie atrakcyjnej przestrzeni do codziennej rekreacji dla mieszkańców okolicznych osiedli mieszkaniowych. Kanwą dla przyjętej kompozycji zagospodarowania terenu i przede wszystkim bryły budynku stał się przebieg historycznego, zasypanego w latach 70. ubiegłego wieku potoku – Małej Strugi.

Koncepcja projektowa

Dzięki połączeniu naturalnych kierunków ruchu pieszego, wymuszonych wspomnianym sąsiedztwem, oraz historycznemu nawiązaniu zespołowi projektowemu udało się wydzielić na terenie wokół budynku strefy dla grup użytkowników o różnych stopniach aktywności. Głównym zamysłem funkcjonalnym, a w konsekwencji również kompozycyjnym, stało się wprowadzenie w otoczeniu budynku basenu elementów wody. Bliżej budynku mają to być przede wszystkim zabawki i urządzenia służące rozrywce i edukacji wodnej. W zamyśle mają one nie tylko integrować „zewnętrze” z „wnętrzem”, lecz także mają nadać formie obiektu niepowtarzalny charakter.

Projekt konkursowy nie zakładał zasadniczej zmiany istniejącej bryły budynku. Również planowana dobudowa będzie stanowiła kontynuację istniejącej bryły, lecz z istotnym wyróżnikiem w postaci „rozcięcia” w miejscu historycznego przebiegu potoku Mała Struga. Nowa część budynku będzie kończyła się od strony południowej ścianą szczytową z wyeksponowanymi elementami zjeżdżalni, które mają jednoznacznie informować o przeznaczeniu obiektu. Elementy te zostaną wykonane z polerowanej stali nierdzewnej. Dla zachowania kameralności obiektu nie przewidziano zmiany miejsca wejścia głównego od strony niewielkiego parku, a jedynie rozbudowę pawilonu wejściowego do rozmiaru odpowiadającego zwiększonej liczbie przyszłych użytkowników.

Kompozycyjnie wnętrze dobudowanej części basenu rekreacyjnego opiera się na dwóch założeniach: wspomnianym już przecięciu bryły przez symboliczną Małą Strugę oraz umieszczeniu wszystkich funkcji basenowych na jednym poziomie, tj. na pierwszym piętrze.

Funkcjonalnie wydzielono następujące części budynku: baseny sportowy i rekreacyjny, świat saun, pomieszczenia squasha, wielofunkcyjne sale rekreacyjno-sportowe, niewielką kawiarnię z wglądem z antresoli na basen do nauki pływania, a także pomieszczenia administracji i obsługi. Założono utrzymanie obecnego sposobu użytkowania obiektu z wejściem do zaplecza szatniowego basenu, zlokalizowanym na pierwszym piętrze. Przewidziano również możliwość wyjścia na taras zewnętrzny z niewielką niecką basenową. 

WIĘCEJ W MAGAZYNIE „PŁYWALNIE I BASENY” NR 25

 

TEKST I WIZUALIZACJE | Biuro Architektoniczne MD Polska