Reklama

Kryta pływalnia wraz z kompleksem basenów zewnętrznych przy ul. Wejherowskiej we Wrocławiu

wejcherowska-02601

Opracowany przez ASPA Pracownia Architektoniczna Sp. z o.o. Sp. k. projekt pływalni sportowej i kompleksu basenów zewnętrznych był wynikiem ogłoszonego w 2013 r. przez miasto Wrocław ogólnopolskiego konkursu architektonicznego. Następstwem otrzymania I nagrody było podpisanie z miastem umowy na opracowanie uszczegółowionej koncepcji projektowej oraz projektu budowlanego.

Historia kąpieliska

Działka, na której powstała inwestycja, od 1929 r. służy wrocławianom jako teren rekreacyjny – otwarte kąpielisko miejskie. Pierwotną koncepcję budowy w tym miejscu kąpieliska opracował niemiecki architekt Richard Konwiarz, twórca licznych wrocławskich obiektów użyteczności publicznej, w tym wielu obiektów sportowych. Kąpielisko działało początkowo pod nazwą Kąpielisko Leśne Kozanów (Coseler Waldbad). Składało się z dwóch niecek betonowych o wymiarach ok. 25 x 50 m, okrągłego brodzika dla dzieci oraz wieży do skoków. Była to osiowa kompozycja, którą otwierały niskie budynki szatniowo-sanitarne, a zamykała wieża do skoków wraz z budynkiem technicznym.

Na przestrzeni lat kąpielisko wraz z terenem wokół ulegało przekształceniom: zmodyfikowano symetryczny układ strefy wejściowej – w miejscu budynku szatniowo-socjalnego wybudowano dwukondygnacyjny obiekt biurowy, budynki szatniowe przeniesiono w inne miejsce, w 2004 r. obok kąpieliska wybudowano halę widowiskowo-sportową „Orbita” oraz most milenijny jako element śródmiejskiej obwodnicy Wrocławia. W roku 2013, w związku z decyzją o organizacji przez Wrocław w 2107 r. Światowych Igrzysk Sportów Nieolimpijskich „World Games 2017”, wyniknęła konieczność wykonania kolejnej przebudowy. Miasto do tej pory nie posiadało zamkniętej pływalni sportowej, która umożliwiałaby organizowanie zawodów sportowych na basenie 50 m, dlatego podjęto decyzję o budowie na terenie kąpieliska nowej hali basenowej. 

WIĘCEJ W MAGAZYNIE „PŁYWALNIE I BASENY” NR 26

 

Tekst | Maciej Szarapo

Foto | Krzysztof Smyk